Zelf je trampoline ingraven!

Wauw, je kiest ervoor om het zelf te doen! Dapper en moedig, meer kunnen we niet zeggen. Er komt best wel wat bij kijken, maar als je het op de juiste manier doet, is het prima zelf te doen. Wij proberen jou door middel van een stappenplan goed op weg te helpen.

De verschillende soorten:

Wil je een trampoline in je tuin die enigszins of volledig in de tuin weggewerkt is?
Er zijn momenteel 2 soorten inbouw trampolines:

  1. Inbouw trampoline = Een inground trampoline met korte poten die maximaal 20 cm boven de grond uitsteken.

  2. Volledig vlakke inbouw trampoline = Een volledig in de grond weggewerkte trampoline, zonder poten.

Hierdoor kan je extra makkelijk en veilig de trampoline betreden doordat deze trampoline laag bij de grond is, dus eigenlijk een win-win situatie.

De verschillende merken:

De inground en de volledig vlakke trampolines zijn er in verschillende kwaliteiten, maten en merken.
Hierbij de benamingen van de verschillende merken:

  • BERG:

    • InGround (inbouw trampoline, 20 cm)

    • FlatGround (volledig vlakke inbouw trampoline, 0 cm)

  • EXIT:

    • Ground (inbouw trampoline, 20 cm)

    • Ground level (volledig vlakke inbouw trampoline, 0 cm)

  • Salta:

    • Excellent Ground (inbouw trampoline, 20 cm)

    • Baseground (volledig vlakke inbouw trampoline, 0 cm)

  • Avyna:

    • Inground (inbouw trampoline, 20 cm)

    • FlatLevel (volledig vlakke inbouw trampoline, 0 cm)

  • Akrobat:

    • Inground (inbouw trampoline, 20 cm)

    • Flat to the ground (volledig vlakke inbouw trampoline, 0 cm)

Daarnaast zijn ze vaak met én zonder veiligheidsnet verkrijgbaar. Ook kun je nog eens kiezen uit verschillende kleuren beschermranden! Kortom, er is altijd een inbouw trampoline die bij je past! Mocht je hulp nodig hebben bij het kiezen van de trampoline die het beste bij je past, bekijk dan onze aanbevolen trampolines.

Stap 1 - Bepaal de plek in de tuin:

Heb je een grote achtertuin, dan is de keuze makkelijk gemaakt. Je kunt de trampoline dan op verschillende plekken in de tuin kwijt. Wij adviseren om dan een zo groot mogelijke trampoline te kiezen, zodat de kinderen er tot hun 16e nog op kunnen springen. Want let maar op, dat gaat gebeuren! Heb je beperkte ruimte in de tuin, dan moet je de juiste plek afwegen. Koop niet zomaar een afmeting, wees goed voorbereid op wat wel en niet in je tuin past. Heb je een rechthoekige tuin, denk dan eens aan een rechthoekige trampoline. Deze past vaak beter en efficienter in de kleinere achtertuin.

Zorg dat er voldoende (veilige) ruimte rondom de trampoline. Is het vrij van voorwerpen en tuindecoraties? Zijn er geen gevaarlijke hekjes in de buurt of staat de trampoline naast een schutting of zwembad? Je kunt daarom het beste de trampoline in te graven op een grasveld(tje) met een vrije ruimte van ca. 1,5 meter rondom de rand van de trampoline. Heb je geen grasveld of genoeg ruimte rondom je trampoline, denk dan aan het aanschaffen van een veiligheidsnet. Je wilt je kind veilig en onbezorgd laten springen, zonder het risico dat ze zich bezeren.

Let ook op leidingen die u eventueel tegen kunt komen tijdens het ingraven. Denk aan tuin besproeiing, elektrokabels van de tuinverlichting e.d.

Uiteindelijk bepaalt jouw tuinsituatie (het beschikbare oppervlak) de grootte van de trampoline die je gaat aanschaffen.

Stap 2 - Trampoline uitkiezen:

Je kiest een trampoline uit die het beste in jouw tuinsituatie past. Vind je het lastig om een keuze te maken? Kom gerust langs in Woerden, wij hebben een showtuin waar ruim 50 trampolines te testen zijn. Wij kunnen je voorzien van goed advies en nemen echt even de tijd voor jou. Wij hebben honderden verschillende trampolines uit voorraad leverbaar en kunnen daardoor snel leveren.

Stap 3 - Trampoline uit de verpakking halen:

Maak de verpakking van de trampoline open en leg de onderdelen van de trampoline netjes uitgesorteerd neer. Controleer samen met de handleiding of alle onderdelen aanwezig zijn voordat je verder gaat.

Stap 4 - Monteer alleen de ring van de trampoline:

Wanneer je de ring van de trampoline monteert, kan je deze als mal gebruiken om de grootte van het gat te bepalen.

Bij een inground: steek met je schep ongeveer 15 cm van het frame (aan de binnenkant) een duidelijke lijn weg.

Bij een flatground: steek met je schep precies de buitenkant van het frame een duidelijke lijn weg.

Controleer ook of je tuin redelijk waterpas loopt. Hier heb je rekening mee te houden bij het graven van het gat.
Haal vervolgens de ring weg van de afgetekende plek en graaf het gat schuin weg volgens stap 5.

Stap 5 - Het gat graven:

Wanneer de afgetekende plek van de kuil goed zichtbaar is kun je beginnen met het weggraven van de grond.

Bij een inground: eerst rondom de contouren weggraven en dan langzaam schuin naar het diepste punt graven. Graaf de kuil nooit recht naar beneden, want dan is de stevigheid van de kuil volledig weg.

Bij een flatground: graaf je eerst de diepte van het frame in. Is het frame bijvoorbeeld 10 cm hoog, dan graaf je maximaal 10 cm diep. Het frame rust namelijk op de grond. De afstand tussen het frame en de kuil dient ongeveer 12 cm te zijn. (Dus graaf 12 cm verder schuin naar het diepste punt van de kuil in de vorm van een kom).

Je kunt de grond middels kruiwagens afvoeren naar een gehuurde container of wegbrengen met een aanhanger. Let er wel op dat je niet zomaar grond kan brengen bij een vuilstort. Tegenwoordig zijn ze veel strenger geworden door de PFAS norm en CO2 regeling. Het kan daarom zijn dat je een "schoon grond verklaring" nodig hebt. Heb je voldoende plek in je tuin, dan kun je de grond vast goed zelf gebruiken. Je kunt de grond verdelen in je tuin of om de rand van de trampoline iets op te hogen.

Wel zal er rekening moeten worden gehouden met regenwater. Als het hard regent loopt de kuil vol wanneer de grond eronder niet poreus is, dit komt vooral bij kleigrond voor. Het water moet wel weg kunnen. Is de ondergrond niet geschikt om zelf het water af te voeren, dan zal er een drainagesysteem moeten worden aangelegd. Dit betekent dat er een buis onder de kuil moet worden ingegraven naar een lager deel (bijv. een sloot). Op deze manier kan overtollig water eenvoudig worden afgevoerd en blijft de kuil vrij van regenwater.
Je kunt ook met een grondboor in het midden van de kuil 3 diepe gaten maken tot je aan een zandlaag komt.
Vul deze gaten met grind en je hebt een afwatering.

Stap 6 - Monteer het frame vast aan de grond:

Het frame dient goed verankert te zijn aan de grond. Heb je een inground, dan worden er vaak haken of pinnen meegeleverd. Bij een flatground ligt het frame strak in de grond en hoeft daardoor verder niet worden verankerd.

Stap 7 - Het springdoek monteren:

Pak je springdoek en controleer deze goed op weeffouten of andere fabrieksfouten. Monteer het springdoek comform de handleiding. Wij adviseren de mat te monteren door hem kruislings op te spannen. Dus niet aan één kant beginnen en rondom spannen, maar aan diverse kanten voorzichtig opvullen.

Stap 8 - De beschermrand monteren:

Nu pak je de beschermrand uit de verpakking en leg deze over de veren heen. Let op het label met veiligheidswaarschuwingen. Deze dient goed zichtbaar te zijn voor de gebruiker. Wanneer je de rand goed op het frame hebt liggen, bevestig je de rand aan het frame. Vaak gebeurt dit met meegeleverde elastieken. Check de handleiding hoe dit bij jouw trampoline wordt aangegeven.

Stap 9 - Testen:

Controleer en test de trampoline voordat de kinderen hem in gebruik gaan nemen. Je kunt zelf voorzichtig in het midden springen om te bepalen of het gat wat je gegraven hebt, diep genoeg is. Spring daarna steeds meer richting de rand, want ook daar moet je de bodem niet raken. Voel tijdens het springen of het frame stabiel en vast genoeg staat.

Stap 10 - De glimlach van je kind vastleggen:

Zodra je helemaal klaar bent met het stappenplan komt het leukste gedeelte van al je zware werk. De beloning! Vergeet niet de glimlach van je kinderen vast te leggen. Want één ding is zeker, die komt op dat gezichtje!

Veelgestelde vragen
Hoe lang doe ik er zelf over?

Dit hangt helemaal af van de situatie. Wij komen altijd met minimaal 2 personen. Wij hebben het juiste gereedschap en de nodige ervaring. Normaal is het ingraven daarom binnen één werkdag uitgevoerd. Ben je alleen en heb je dit nog nooit eerder gedaan, trek dan minimaal 2 werkdagen uit.

Welke trampoline raden jullie ons aan?

Wij hebben een testveld in Woerden met 52 verschillende trampolines. U krijgt goed advies voor het nemen van de juiste beslissing.

Waar is jullie showtuin gelegen?

Onze showtuin met 52 trampolines om te testen is gelegen op dit adres:

Trampolinewinkel.nl
Industrieweg 10
3442 AE Woerden.

Kan ik de grond zomaar afvoeren?

Door de nieuwe PFAS norm dient u eerst te informeren bij uw gemeente waar de grond heen gebracht kan worden. Het kan zijn dat ze om een "schoon grond verklaring" vragen.

Kan ik een trampoline ook in de voortuin ingraven?

Het kan wel, maar let op voor kabels! Wij adviseren altijd en klic-melding te doen bij het kadaster. Hiermee voorkomt u het raken van de kabels.

Mijn ondergrond bestaat uit zand, klei of veen wat nu?

Wanneer je een gat graaft en alleen maar zand of veen tegenkomt, raden wij jou aan om hardhouten paaltjes onder iedere steun van de trampoline poot te slaan.
De steun van de trampoline maakt je dan met schroeven vast aan de houten paaltjes. Deze fundering zorgt ervoor dat de trampoline niet weg kan zakken.

Is je ondergrond volledig van klei, dan staat je trampoline het meest stevig en stabiel. Ook hoef je niet bang te zijn dat je kuil instort. Wij raden bij klei wel een afwatering aan. Tip: boor 3 gaten in het diepste punt van de gegraven kuil (met een grondboor) en vul deze met grind. Nu kan het water makkelijker weglopen.

Moet ik een houten bekisting maken?

Bij ronde trampolines raden wij geen houten bekisting aan. Een rond gat met een schuine afgrond zal niet snel instorten. Tegenwoordig worden trampolines geleverd met een kort onderstel. Je graaf dus alleen een schuin gat weg onder de springmat. Je hoeft niet het gehele frame meer in te graven zoals vroeger!

Bij rechthoekige trampolines raden wij wel aan een houten bekisting te maken. Het gat heeft namelijk haakse hoeken en kan daardoor sneller instorten. Heb je een ondergrond met alleen maar klei, dan is een bekisting niet nodig.

Moet ik een afwatering maken onder de trampoline?

Wanneer je ondergrond bestaat uit zand is er geen afwatering nodig, omdat het water gemakkelijk weg kan door de poreuze ondergrond. Bij klei of niet poreuze ondergrond is een afwatering wel aan te raden, want water loopt dan niet zo gemakkelijk weg. Lees stap 5 eens goed door met tips die wij geven over de afwatering.
Tip: boor 3 gaten in het diepste punt van de gegraven kuil tot aan een zandlaag (met een grondboor) en vul deze met grind. Nu kan het water makkelijker weglopen.

Kan ik een gewone trampoline ingraven?

De InGround trampolines zijn speciaal ontworpen om ingegraven te worden.

Hierbij is rekening gehouden dat het lucht tijdens het springen goed weg kan. Maar ook dat de trampoline stevig op de grond staat met zijn korte poten. Daarnaast zijn de poten voorzien van zinkbehandeling zodat ze extra lang meegaan.

Dit is niet het geval bij een gewone trampoline. Daarom raden wij het af om een gewone trampoline in te graven.

Hoe kan ik het onkruid onder mijn ingegraven trampoline tegengaan?

Onder de trampoline bevindt zich een uitgegraven kuil, waarin het onkruid vaak snel groeit. Onkruid onder de trampoline zorgt ervoor dat je niet meer zo lekker springt. Om te voorkomen dat er onkruid groeit onder de trampoline, kan een worteldoek worden neergelegd in de kuil. Dit doek laat het (regen)water wel door, het doek houdt licht en wortelgroei tegen. Hierdoor is de kans op onkruid veel kleiner.

Wat is het verschil tussen een InGround en een FlatGround trampoline?

De InGround Trampoline is grotendeels weggewerkt in jouw tuin. Maar het frame wordt nog wel 20 cm boven de grond geplaatst. Dit zorgt ervoor dat er beperkt graafwerk hoeft te worden verricht.

De FlatGround Trampoline is compleet geïntegreerd met jouw tuin. Deze trampoline kan je namelijk zo ingraven dat hij helemaal weggewerkt is en ook geen poten meer heeft, die boven op het gras staan.

Waarom laten ingraven?
  • In laten graven door professionals
  • Scheelt een hoop werk, spierpijn en energie
  • Binnen een paar weken uitgevoerd
  • Kom kijken in onze showtuin met ruim 50 trampolines om te testen

Bekijk onze handleidingen

Wanneer je besluit zelf je trampoline in te graven is het wel zo fijn om alvast een handleiding te hebben. In deze handleidingen wordt uitvoerig uitgelegd hoe je te werk moet gaan en waar je rekening mee moet houden.

Bekijk onze handleidingen

Bekijk onze projecten

Wij laten deze projecten niet alleen zien om een goed beeld te krijgen van welk werk wij leveren. Wij leggen bij de projecten ook stap voor stap uit hoe wij te werk zijn gegaan. Je kunt dit gebruiken als stappenplan om zelf je trampoline in te graven, of je besteed het alsnog aan ons uit.

Bekijk onze projecten